Niektóre osoby stosują różne diety, aby schudnąć. Jednak problem może leżeć po stronie diety bogatej w gluten. Gluten to białko, które znajduje się w zbożach jak pszenica, żyto czy owies. Niestety niektóre osoby są na tego typu produktu uczulone, albo chore na celiatie. Dieta bezglutenowa to również coraz większa moda i dotyczy to również osób nie uczulonych na gluten. Niektóre publikacje na naszym rynku, twierdzą że gluten jest odpowiedzialny za większość chorób cywilizacyjnych. Czy tak jest? Nie wiadomo. Wiadome jest natomiast to, że glutenu nie powinny spożywać osoby uczulone na nie. W takim przypadku można zastąpić produkty pszenne na przykład czym innym, jak warzywa czy produkty bez glutenu. Niestety to, że nie będziemy jeść glutenu wcale nie znaczy, że schudniemy. Dieta glutenowa, zwłaszcza produkty spożywcze bywają bardziej kaloryczne od zwykłych zbożowych produktów. Cena diety bezglutenowej też nie jest niska. Jednak można ją zredukować jadając mięso, warzywa, owoce czy nabiał.