Robiłaś w ostatnim czasie podstawową morfologię krwi i wyniki badań wskazują na to, że możesz być zagrożona anemią? Bez paniki, dzięki odpowiedniej modyfikacji codziennej diety możesz pozbyć się problemu i cieszyć się dobrym zdrowiem. Sprawdź tylko na co musisz uważać, a jakie produkty koniecznie musisz włączyć do jadłospisu. W pierwszej kolejności postaw na produkty z największą zawartością żelaza. Jeżeli nie jesteś fanką mięsa – mam dla ciebie przykrą wiadomość – będziesz musiała się z nim przeprosić. Mięso nie dość, że zawiera bardzo dużo żelaza, to na dodatek występuje ono w nim w najbardziej przyswajalnej przez organizm ludzki formie. W drugiej kolejności powinnaś zadbać o to, aby na twoim stole nie zabrakło warzyw i owoców. Najwięcej żelaza zawierają rośliny zielone. Wśród nich króluje oczywiście szpinak. Zacznij eksperymentować i dodawać szpinak do potraw, które przygotowujesz. Rewelacyjnie smakują kopytka ze szpinakiem, czy pierś kurczaka nadziewana szpinakiem, pieczarkami i serem feta – oczywiście wszystko musi być odpowiednio przyprawione!