Sławną ostatnio stała się dieta bezglutenowa. Słychać o niej właściwie wszędzie, ale czy wszyscy zdają sobie sprawę z tego czym jest ten słynny gluten, ani jak działa na organizm. Jest to białko pochodzenia naturalnego. Znaleźć je można w niektórych gatunkach zbóż, a tak niechlubna opinia o nim wynika z tego, że może wiązać się z pewną chorobą – celiakią. Polega ona na hamowaniu wchłaniania składników odżywczych z pożywienia przez jelita poprzez wyniszczenie, bardzo powolne, kosmyków jelitowych, które za to właśnie odpowiadają. Najwięcej tego białka znaleźć można w produktach zbożowych oraz tych, które powstają na ich bazie. A więc, chcąc trzymać się diety bezglutenowej, powinno się unikać kasz, pieczyw, makaronów, musli, piw, ciast – słowem wszystkiego, co zawiera w sobie zboża. Ale to nie wszystko, bo gluten można znaleźć w napojach mlecznych, konserwach, wędlinach, niektórych alkoholach smakowych, majonezach, sosach, serach białych i topionych, śmietanie. Słowem, unikanie glutenu jest bardzo trudne, bo zawiera się on w praktycznie większości popularnych produktów.