„Wasze odżywianie powinno być waszym lecznictwem, a wasze lecznictwo- waszym odżywianiem”- Paracelsus. Zasada ta powinna przyświecać wszystkim współczesnym dietetykom i lekarzom. Dietetyka, która przeżywa złoty wiek w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej, u nas dopiero raczkuje. Większość Polaków uważa, że w pojedynkę poradzi się z problemem otyłości. Niestety, rzadko kiedy farmakologiczne leczenie cukrzycy wspomaga się odpowiednio dopasowaną dietą. Są dowody na to, że cukrzycę nabytą, można zwalczyć właśnie samym tylko- pożywieniem. Lekarze mają bardzo ograniczoną wiedzę z zakresu dietetyki, a to właśnie do lekarzy pierwszego kontaktu zgłaszają się osoby, którym można jeszcze pomóc, zapoznając ich z odpowiednimi zasadami żywieniowymi. Niestety, rzadkością jest, aby lekarz skierował pacjenta z chorobą inną niż tylko zaawansowana nadwaga- do specjalisty dietetyka. Dieta może leczyć mnóstwo chorób- od tych pasożytniczych, po te związane z krążeniem. Niestety, w Polsce obowiązuje zasada, że lepiej leczyć, niż zapobiegać.