Kluczem do zdrowia jest zdrowe odżywianie się. To zapewne wie każdy. Aby zdrowo się odżywiać warto po prostu zdrowo sobie gotować. Samodzielnie. Według jakich zasad? Nie są one skomplikowane. Najlepszym sposobem na gotowanie warzyw jest gotowanie na parze. Wtedy zachowują one maksymalna ilość witamin. Rezygnuj z sosów. To one są często problemem i przyczyną odkładania się tłuszczu w naszym organizmie. Zamiast sosów, wybierz zioła, które uczynią potrawę smaczniejszą, a równocześnie pobudzą Twój organizm do wzmożonego trawienia. Poza tym naucz się minimalizować zużycie soli i cukru. To one są w dużej mierze odpowiedzialne za ogrom zła w naszej diecie. Najlepiej też zrezygnuj z wszystkich gotowych pokarmów, których głównym składnikiem jest sól. Być może są smaczne, ale nie ma chyba nic bardziej niezdrowego. Unikać należy także smażenia na głębokim tłuszczu. Lepiej wybrać gotowanie – smażenie to najgorsza możliwa obróbka cieplna do wyboru. Warto też ograniczyć ilość spożywanych tłuszczy, szczególnie w postaci twardej, wybierajmy raczej oleje pochodzące z roślin.