Olej rydzowy jest znany od dawna, a jego skład jest nad wyraz zdrowy. Aż 90% jego składu to niezwykle ważne dla ludzkiego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, a tylko 10% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Olej rydzowy posiada wiele zastosowań prozdrowotnych. Wpływa na proces gojenia ran, wszelkich owrzodzeń oraz oparzeń. Dodatkowo usuwa objawy atopowego zapalenia skóry, dermatozy i wypryski. Ponadto przyspiesza wydzielanie żółci. Olej rydzowy chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki. Potwierdzonym naukowo faktem jest też to, że olej ten spożywany regularnie, zaledwie przez kilkanaście dni, znacznie obniża nam poziom złego cholesterolu LDL aż o kilkanaście procent, co jest bez wątpienia jednym z jego największych atutów. Posiada on także witaminę E, która chroni nas przed powstawaniem zakrzepów, oraz wzmacnia ściany naszych naczyń krwionośnych. Olej rdzowy pod względem właściwości stoi tuż obok lnianki i jest bez wątpienia obowiązkową pozycją w naszej diecie, mającej na celu zdecydowaną poprawę zdrowia i samopoczucia.