Odpowiednia ilość błonnika w diecie jest bardzo ważnym elementem. Dlaczego? Przede wszystkim ten czynnik zapobiega różnym chorobom. Jeśli ilość błonnika będzie na odpowiednim poziomie, to nie musicie martwić się takimi dolegliwościami jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy otyłość. Błonnik wpływa także na brak posiadania miażdżycy. Jest to również bardzo ważny czynnik dla wszystkich osób trenujących. Trzeba podkreślić, że wpływa on między innymi na polepszenie trawienia oraz wykorzystanie białek. Poza tym błonnik jest ważny w aspekcie usprawnienia wydalania estrogenów. Zapobiega także nadmiarowi wody w organizmie, który również jest szkodliwy. Błonnik korzystnie wpływa na regulację wydzielania insuliny. Ponadto obniża również poziom złego cholesterolu. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób zwraca uwagę na zawartość błonnika w produktach spożywczych . Gdzie jest go dużo? Aby dostarczyć właściwe ilości tego elementu można spożywać na przykład otręby pszenne. Dobrym wyborem są również orzechy laskowe czy płatki owsiane.