Dieta bogatoresztkowa stosowana jest w profilaktyce wielu chorób. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania możemy uniknąć zachorowania między innymi na zespół jelita drażliwego, choroby nowotworowe układu trawiennego a także zapobiegniemy rozwojowi miażdżycy. Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się spożywaniem zwiększonej ilości błonnika, który ułatwia trawienie oraz przyspiesza w wydalanie z organizmu produktów przemiany materii. Codzienne jedzenie produktów zawierających błonnik korzystnie wpłynie również na sylwetkę i nie pozwoli na rozwój otyłości. Co zawiera najwięcej błonnika? Aby mieć pewność, że dostarczamy wraz z pożywieniem odpowiednią ilość błonnika należy jak najczęściej sięgać po takie produkty jak: rośliny strączkowe (fasola oraz soja), owoce (na przykład śliwki, morele czy brzoskwinie), warzywa (brokuły, szpinak, pomidory) oraz produkty pełnoziarniste. Warto zwracać uwagę na odpowiednią kompozycję codziennej diety, dzięki temu w naturalny sposób można uniknąć wielu groźnych chorób.